20. 09. 2014 2 minuty

Biofarmaceutická společnost 4MEDi – Centrum buněčné terapie a diagnostiky – oznámila zahájení spolupráce s izraelskou společností Stem Cell Medicine. Předmětem jejich společného klinického výzkumu bude buněčná terapie v léčbě sekundárních následků diabetu II. typu. Konkrétně se podle stránek www.cbtd.cz budou zabývat možnostmi využití kmenových buněk z tukové tkáně v léčbě syndromu diabetické nohy.

Unikátní projekt

Společný výzkumný záměr spojující českou a izraelskou výzkumnou společnost uspěl v tvrdé konkurenci v rámci prestižní mezinárodní soutěže česko-izraelské spolupráce Gesher/Most. Ta je součástí širšího program mezinárodní spolupráce mezi Izraelem a ostatními zeměmi řízeného izraelskou institucí pro vědu a výzkum MATIMOP.

Vítězný výzkumný projekt s názvem DiaCelliX je určen k vývoji nových produktů pro léčbu komplikací diabetu II. typu. Výzkum bude probíhat tři roky. Dokončení studie je naplánováno na rok 2016/17.
Český partner projektu – v Ostravě sídlící společnost 4MEDi, Centrum buněčné terapie a diagnostiky a.s., byla založena v roce 2009 a zabývá se klinickým vývojem, průmyslovým výzkumem a výrobou nových produktů regenerativní medicíny. Jejím záměrem je také zavádění metod buněčné terapie do klinické praxe.

Nová léčba diabetických vředů

Syndrom diabetické nohy je nebezpečnou komplikací diabetu, která může vést k závažným následkům. Zvyšuje riziko úmrtnosti diabetiků a způsobuje také výrazné navýšení nákladů na zdravotní péči. Prevalence v České republice činí přes 40 tisíc pacientů a očekává se, že výskyt onemocnění poroste s narůstajícím výskytem diabetu a stárnutím populace.
V oblasti léčby diabetických vředů již byly zaznamenány první úspěchy při využití kmenových buněk z kostní dřeně. Cílem nové metody je preklinicky a klinicky otestovat účinnost kombinované aplikace kmenových buněk z tukové tkáně a mikročástic z biomateriálů.

Zdroj:
http://www.cbtd.cz/?…
http://www.stemcell-medicine.com/page.aspx?…
 http://www.tribune.cz/…beticke-nohy

1