Syndrom diabetické nohy je závažnou komplikací cukrovky, která může skončit až amputací. Představuje defekty na dolních končetinách způsobené postižením cév a nervů u diabetických pacientů. Účinnou prevencí je v tomto případě pečlivé dodržování léčebného režimu, který zahrnuje také vhodné typy cviků. Cvičení pro pacienty s diabetickou nohou je navrženo tak, aby došlo ke zlepšení oběhu krve a snížení rizika diabetických komplikací.

 

Pumpování kotníky

Tímto cvičením můžete zlepšit krevní oběh v nohách i rozsah pohybu kotníků. Lehněte si na lavici nebo na postel s koleny mírně pokrčenými a oběma rukama podél těla. V této pozici pohybujte chodidly směrem k sobě a od sebe, zároveň pohybujte nohama střídavě směrem k sobě a od sebe. Snažte se dosáhnout maximálního rozsahu pohybu v kotníku. Cvičení několikrát opakujte.

 

Chůze po špičkách

Chůze po špičkách vám pomůže posílit svaly lýtka a kotníku a přispěje ke zlepšení krevního oběhu v dolních končetinách. Postavte se rovně s mírně pokrčenými koleny a rukama podél těla. Přesuňte svou váhu na prsty u nohou, upažení vám pomůže udržet rovnováhu. Takto udělejte asi 10 kroků dopředu a zpátky. Cvičení několikrát opakujte.

 

Kroužení nohama

Kroužení pomůže zlepšit krevní oběh nohou a chodidel i rozsah pohybu. Posaďte se na židli s nohama na podlaze a rukama podél těla. Natáhněte pravou nohu před sebe, chodidlo ohněte kolmo k zemi, prsty musí směřovat vzhůru. Začněte kroužit chodidlem ve směru hodinových ručiček, kotník udržujte ve stabilní poloze. Opakujte 10krát a poté znovu v opačném směru. Stejným způsobem procvičte i levou nohu.

 

Výpony

Výpony posílí spodní část nohou a pomohou zvýšit průtok krve v dolních končetinách. Postavte se rovně, rukama se přidržujte opěradla židle nebo zdi. Stoupněte si na špičky a zůstaňte v této pozici 10 sekund, poté pomalu klesejte zpět na celá chodidla. Opakujte tento pohyb alespoň 20krát.

Zdroj:

http://www.livestrong.com/…-blood-flow/#…

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…