Zajištění dostatečné hydratace organismu je důležitou součástí péče o pacienty s nehojícími se ranami. Stav hydratace ovlivňuje objem krve, krevní oběh a kožní turgor, což jsou důležité faktory v procesu hojení ran. Vyšší spotřebu tekutin budou mít také pacienti se silně exsudující ránou, infekcí nebo horečkou.

Problematiku dehydratace pacienta s ránou přehledně shrnuje článek na webových stránkách Ostomy Wound Management.

Voda a její nezastupitelné funkce

Voda je pro fungování lidského těla nezbytná. Způsobuje turgor jednotlivých tkání těla, slouží jako médium pro všechny životně důležité chemické reakce v našem těle, je důležitým rozpouštědlem pro mnoho látek a udržuje stálou tělesnou teplotu. V závislosti na klimatu kůže reguluje ztráty vody, aby byla zachována přijatelná tělesná teplota. Odpařováním potu se tělo ochlazuje. Voda je také důležitá pro udržování objemu krve, transport živiny a odpadní látek po těle atd.

Rizikové faktory dehydratace

Primární pojistkou proti dehydrataci je pocit žízně, která se za normálních okolností objevuje jako následek už i malé ztráty tekutin. Se stárnutím organismu však tento mechanismus slábne a mnoho starších pacientů ztrácí pocit žízně. Dalšími rizikovými faktory dehydratace jsou např. průjem, zvracení, horečka, infekce močových cest, vnitřní krvácení, zhoršená funkce ledvin a poruchy polykání.

Problémem může být také funkční poškození, které pacientovi znemožňuje uchopit nádobu s nápojem. Dehydratace může také souviset s otázkou mobility a úrovní nezávislosti.Někteří pacienti záměrně omezují příjem tekutin, aby minimalizovali močení, protože jsou odkázáni na pomoc druhé osoby nebo mají strach z inkontinence.

Symptomy dehydratace

Zdravotnický personál by proto měl být schopen včas rozpoznat příznaky dehydratace a zajistit pacientovi dostatečný přísun tekutin. Příznakem mírné dehydratace může být např. extrémní žízeň, suchá a teplá kůže, závratě, slabost, křeče v končetinách, sucho v ústech, husté sliny atd. Závažnější stavy se mohou projevit ztrátou elasticity kůže, nízkým krevním tlakem, selháním srdce, ztrátou vědomí či slabým a rychlým pulzem atd.

Prevence dehydratace

Prevence a léčba dehydratace by měla být prioritou při léčbě pacientů s chronickými ranami. Dehydratace se může vyvinout již v průběhu několika málo hodin. Zvýšená pozornost zdravotnického personálu je nutná zejména v letních měsících.
Prevence dehydratace jsou obecně zaměřeny na poskytování různých typů nápojů v častých intervalech v průběhu dne.

Čistá voda vždy správnou volbu, tekutiny však mohou být podávány také ve formě džusů, mléka, kousků ledu, polévek či tekutých doplňků stravy. Také potraviny s vysokým obsahem vody mohou přispívat k celkovému dennímu příjmu tekutin, jedná se především o ovoce a zeleninu.

Pacienti by měli omezit příjem kofeinových a alkoholických nápojů, protože mají močopudný účinek. U pacientů s fyzickým omezením lze použít na podporu hydratace různé druhy pomůcek, např. speciální hrnky s úchyty.

Vhodné je podávat nápoje ke každému jídlu, nechávat nápoj vždy v dosažitelní blízkosti pacienta či na zapití léku pokaždé poskytnout plnou sklenici vody.

Zdroj:
http://www.o-wm.com/…ients-wounds#…

Může vás také zajímat

Správná výživa u diabetu
Mnoho diabetiků si neuvědomuje všechna rizika, která jim hrozí. Ve chvíli, kdy vám lékař…
Sestry odpočívají Medisety
Používejte jednorázové nástroje Peha®-instrument a balíčky MediSet® od značky HARTMANN.
Dansac Lauren ambassador stomie
Máte pacienta se stomií? Pak jste pravděpodobně alespoň jednou řešili problém s pokožkou v…