26. 03. 2016 2 minuty

Vědci ze Státní univerzity v Ohiu již dříve objevili protein MG53, který se významným způsobem podílí na mechanismu obnovy buněčné membrány. Nyní se jim navíc podařilo odhalit způsob, jakým ovlivňuje hojení ran a tvorbu jizev.

Protein z krve opravuje poškozené tkáně

Protein s názvem MG53 je transportován po celém těle krevním řečištěm a opravuje poškození buněk a tkání, ke kterému běžně dochází v průběhu každodenního života. MG53 obvykle zasáhne ještě předtím, než se stane jakákoliv závažná újma.

Pokusy na myších potvrdily podíl MG53 na hojení ran

Vědcům se podařilo vyšlechtit geneticky modifikované myši, kterým scházel gen stojící za produkcí proteinu MG53. Následné pokusy na těchto myších ukázaly, že absence proteinu způsobuje sníženou hojící schopnost a abnormální tvorbu jizev. Aplikace rekombinantního lidského proteinu MG53 (rh MG53) v hydrogelu naopak u hlodavců s poraněním kůže usnadňovala hojení ran a potlačovala vznik jizev.

Nová terapie by mohla urychlit hojení a potlačit jizvení

In vitro pokusy také ukazují, že protein MG53 navíc potlačuje tvorbu jizev, protože interferuje s působením cytokininu TGF-, který v procesu hojení aktivuje diferenciaci myofibroblastů a tím podporuje jizvení. Autoři studie si proto kladou za cíl vyvinout terapii, která by podporovala produkci MG53 a zároveň inhibovala TGF -, čímž by mohlo dojít k urychlení hojení bez tvorby jizev.

Zdroj:
https://www.sciencedaily.com/…02135149.htm http://www.abstractsonline.com/…bstract.aspx?…

1