Hojení ran je složitý proces, který vyžaduje dostatek energie, jednotlivých živin, vitaminů a minerálů. Zhodnocení nutričního stavu pacienta je součástí celkového klinického přístupu k léčbě chronických ran a zahrnuje soubor nejrůznějších vyšetření, jako je např. celkový krevní obraz, zásoby bílkovin, rovnováha tekutin a elektrolytů, funkce ledvin a jater, hladina glukózy, anémie a stav imunitního systému. Přehledový článek na http://journals.lww.com zdůrazňuje zejména úlohu bílkovin, sacharidů, tuků a vitaminu A, C a K v procesu hojení ran.

Bílkoviny

Bílkoviny mají zásadní význam pro hojení ran. Umožňují produkci bílých krvinek a jejich migraci a fagocytózu (pohlcování cizorodých částic bílými krvinkami), množení fibroblastů (buněk vazivové tkáně), tvorbu a růst nových kapilár, syntézu kolagenu, množení pokožkových buněk, remodelaci (přestavbu) rány a produkci faktorů srážlivosti krve. Nedostatek bílkovin způsobuje špatné hojení ran, nízkou hladinu albuminu v krvi a může vést až ke vzniku generalizovaného edému (nadměrné hromadění tekutin v tkáních a orgánech celého těla), který zpomaluje přenos kyslíku a živin nezbytných pro správný proces hojení.

Sacharidy

Sacharidy dodávají buňkám energii a šetří zásoby proteinů. Jejich nedostatek způsobuje porušení buněčné imunity těla a využívání proteinových zásob jako zdroje energie.

Tuky

Tuky jsou zdrojem energie a pro organizmus nepostradatelných mastných kyselin. Jsou součástí buněčných membrán a jsou nezbytné pro tvorbu prostaglandinů − hormonů, které hrají významnou roli v zánětlivých a imunitních procesech.

Vitamin A

Vitamin A se podílí na syntéze kolagenu a epitelizaci (tvorbě epitelu − speciální krycí tkáně), která je konečnou fází hojení ran. Nedostatek vitaminu A inhibuje obnovu tkání. Zdrojem vitaminu A jsou živočišné potraviny, např. vnitřnosti, mléčné výrobky, vaječný žloutek nebo ryby, jeho provitamin betakaroten (z něj si tělo vitamin A dokáže syntetizovat) se nachází v rostlinné stravě, např. v mrkvi, rajčatech, paprikách, meruňkách nebo broskvích.

Vitamin C

Vitamin C hraje nezastupitelnou úlohu v syntéze kolagenu, podporuje imunitní funkce organizmu a je významným antioxidantem. Jeho nedostatek způsobuje špatné hojení ran, sníženou odolnost vůči infekcím a křehkost kapilár. Zdrojem vitaminu C je ovoce a zelenina, např. rybíz, citrusy, jablka, brokolice, papriky nebo rajčata.

Zdroj:
http://journals.lww.com/aswcjournal/