Správně zvolená výživa napomáhá hojení proleženin
Výživa má výrazný vliv na prevenci i léčbu proleženin. Udržuje pokožku vláčnou, dodává tělu vitamíny a posiluje imunitu. Důležitou roli – především u proleženin 3. a 4. stupně – hraje zejména podíl bílkovin ve stravě. Existuje obecné vodítko pro výpočet denního příjmu kalorií a tekutin u člověka s proleženinou. Za jeden den by měl pacient výživově přijmout přibližně 30–35 kcal na 1 kilogram hmotnosti, z toho 1–1,5 gramu bílkovin na 1 kilogram. Podobně je to také s tekutinami. Platí, že na 1 kilogram hmotnosti by měl člověk přijmout přibližně 30 ml tekutin.
Nemocné tělo potřebuje dostatek energie a živin
Příkladem pro výpočet denního příjmu kalorií je mírně aktivní senior, který váží 60 kg. Energetický příjem takového pacienta by měl být kolem 2 100 kcal a pacient by měl přijmout přibližně 1,8 litru tekutin. Denní potřeba bílkovin u nemocného s obtížně se hojící ránou je v tomto případě téměř 90 gramů. Prakticky by to znamenalo sníst k snídani chléb a 2 vajíčka, k svačině 100 g tvrdého sýra, k obědu plátek masa či ryby, odpoledne celou vaničku tvarohu nebo 4 jogurty a večer ještě plnohodnotnou večeři. Uvedené množství bez problémů sní mladý zdravý člověk, ale u starších nemocných osob je to problém. Tady přichází na řadu obohacené nutriční roztoky, které ulehčují správnou výživu pacientů. Mezi takové nutriční roztoky patří například Cubitan nebo Cubison.